28 Mart 2014 Cuma

Panço!

Hayyat Dergi ile "panço" röportajımız :)


"İlk kez tesettürlü bir hanım için uzun ve fonksiyonel panço Şüşütown’la sektöre girdi."






ŞÜHEDA AYDIN İLE PANÇO’NUN HİKAYESİ- TÜMDEN GELİM


Panço nereden doğdu?

Panço, ilk olarak giyinmenin esas amaçlarından biri olan ısınma içgüdüsü ile kullanılmaya başlandı. Milattan öncelere uzanan panço serüveni, daha çok başın ortadan geçebileceği bir delik ile kare kumaşın basit tasarlandı. Kızılderililer, İspanyollar gibi halklarda  ısınmanın çözümü, elleriyle basit yöntemlerle hazırladıkları pançolardı. Özellikle Güney Amerika’da geleneksel kıyafetlerde kullanılan pançoların yanı sıra pançoların Dünya Savaşları sırasında askeriyede de önemli yeri vardı.
20. yy’da basit tasarlanmış pançoyu bugüne modern bir şekilde uyarlayan ilk tasarımcı da benim de ilham aldığım Bonnie Cashin’dir.

 


Pançoya en çok yakışan kumaş türü nedir?

Pançoya en çok yakışan kumaşlar, kaşe ve kaşmir gibi, insanın dokunduğu zaman içini ısıtacak dokuda olan kumaş türleridir. Şüşütown pançolarda kaşeyi kullanıyorum. Bu sıcak doku hissini en çok kaşede yakalıyorum. Ayrıca bütçe olarak herkese ulaşılabilir bir tasarım olma imkanı sağlıyor.


Pançoya en güzel yakışan renk nedir, neden?

Kesinlikle camel! Pançoya en çok yakışan renk. İlk tasarımımda da panço cameldi. Daha sonra çeşitli renklerini sezon sezon yaptım. Bu sezonda da siyah, bordo ve camel var. Benim için de olduğu gibi müşteriler için de hala favori renk camel. Bunun nedeni olarak, ısınma içgüdüsüyle çıkan bir tasarımın sıcak bir renk ile bütünleştiği zaman daha çok tercih edilebilir olduğunu düşünüyorum.

 


Şüşütown’da ilk panço tasarım serüveni nasıl başladı?

Bundan yaklaşık üç yıl önce; Zara, Mango gibi hızlı moda markalarında kendim için uzun panço arıyordum. Ama maalesef tesettürlülere bir hanıma uygun boyda ve fonksiyonda aradığım pançoyu bulamadım. Pançolar, ya ortasından kafamızı geçirince başörtümüzü bozan eksik fonksiyondaydı; ya da pantolonlarla giyebileceğimiz derecede uzun değillerdi. Şüşütown’a şallarla yeni başladığım zamanlardı, daha sonra pançoları bu eksiği kapatmak için tasarım gündemime aldım. Böylece ilk kez tesettürlü bir hanım için uzun ve fonksiyonel panço Şüşütown’la sektöre girdi.




Hayyat Dergi Şubat, 2014. 
Şüheda Aydın'la Panço Hikayesi
Hayyat Magazine. Feb, 14. 
the history of poncho with Şüheda Aydın 

Hayyat Dergiye teşekkürler! :)


Bu arada şu an pançolar da dahil tüm koleksiyonda %15 indirim var! :) www.susutown.com da alışverişe başladıktan sonra hediye çeki kodu olarak yeswecan yazmanız %15 indirimden yararlanmanız için yeterli olacaktır.